SUPERPRZEPIS

Arbuzowa sałatka z fetą i miętą

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Arbuzowa sałatka z fetą i miętą Więcej zdjęć (5)

Doskonała na upalne dni, orzeźwiająca sałatka z arbuza, w której zakochałam się od pierwszego kęsa

Składniki:

Arbuzowa sałatka z fetą i miętą

 

  • 90 dag miąższu z arbuza (waga bez skóry)
  • 27 dag Favity w zielonym opakowaniu
  • 1 czerwona cebula
  • porządna garść świeżej mięty pieprzowej
  • garść pistacji
  • SOS:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • przyprawy do smaku według gustu

Sposób przygotowania:

Arbuzowa sałatka z fetą i miętą
Arbuza obrałam ze skóry, wydłubałam z niego pestki (a przynajmniej bardzo się starałam), miąższ pokroiłam w kostkę. Fetę wyjęłam z opakowania, osączyłam i również pokroiłam w kostkę. Cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie pół plasterki. Gałązki mięty opłukałam, otrzepałam z wody, oderwałam listki i dość grubo je posiekałam. Wszystkie składniki umieściłam w misce, delikatnie przemieszałam. Składniki sosu u mieściłam w słoiczku twist, zakręciłam i dokładnie wymieszałam do otrzymania emulsji. Sosem polałam sałatkę tuż przed podaniem. Wierzch posypałam grubo posiekanymi pistacjami. Sałatka cudownie smakuje dobrze schłodzona.
Arbuzowa sałatka z fetą i miętą
Z miąższu wyjęłam pestki i pokroiłam go w kostkę.
Arbuzowa sałatka z fetą i miętą
Do miąższu dodałam pokrojoną w taką samą kostkę fetę.
Arbuzowa sałatka z fetą i miętą
Cebulę pokroiłam w cienkie pół plasterki i dołożyłam do salaterki.
Arbuzowa sałatka z fetą i miętą
Całość posypałam grubo pokrojonymi listkami mięty.