SUPERPRZEPIS

Arbuzowe jabłka

  • 1
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Arbuzowe jabłka

fajne połączenie - arbuz i jabłko

Składniki:

Arbuzowe jabłka

 

  • 1,5 kg jabłek papierówek ( obranych i pozbawionych gniazd nasiennych )
  • 750 g arbuza ( bez skóry i pozbawionych pestek )
  • 2 szk cukru
  • 1 cytryna ( sam sok )

Sposób przygotowania:

Arbuzowe jabłka
Jabłka obrane i pozbawione gniazd nasiennych pokroić na kawałki i wrzucić do dużego garnka. Podgrzewać na ogniu aż się zagotują od czasu do czasu mieszając. Po około 10 minutach wrzucić pokrojonego na kawałki arbuza i dalej smażyć 5 minut. Następnie dodać cukier i sok z cytryny i smażyć kolejne 5 minut mieszając aby się nic nie przypaliło. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie można dodać jeszcze cukru. W konfiturze powinny być widoczne częściowo kawałki owoców. Tak przygotowaną konfiturę przestudzić, napełnić wyparzone słoiki ( ja użyłam 900 ml i wyszły mi 3 słoiki, ale można użyć mniejszych słoików ). Zakręcić zakrętkami i pasteryzować około 10 minut.