Mona31

Mona31

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Aromatyczna karkówka w sosie miodowo-śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dziś polecam karkówkę na słodko z ziemniakami :) rozpływa się w ustach!..

Aromatyczna karkówka w sosie miodowo-śliwkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Aromatyczna karkówka w sosie miodowo-śliwkowym

 

  • kg karkówki
  • przyprawa do karkówki
  • ocet balsamiczny
  • 5 łyżek miodu naturalnego lipowego/ wielokwiatowego
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • olej

 

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczna karkówka w sosie miodowo-śliwkowym
1. Mięso kroimy na grube plastry, obtaczamy obficie w przyprawie do karkówki, układamy na półmisku i polewamy po wierzchu miodem rozrobionym octem balsamicznym. Tak przygotowane mięso odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godz. Najlepiej jednak, gdy przenocuje ono w lodówce, wtedy skruszeje odpowiednio :) 2. Następnie odlewamy do miseczki sos, który wyciekł z mięsa i obsmażamy je na dość sporym ogniu z obu stron na oleju. Powstały w czasie smażenia sos również odlewamy do miseczki, po czym łączymy go z powidłami i dokładnie mieszamy. Sos powinien być lejący, więc w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. 3. Przygotowujemy rękaw do pieczenia i wkładamy do niego mięso oraz wlewamy sos, mieszamy i pieczemy 30 minut w temp. 180'C. 4. Po upływie tego czasu rozcinamy folię i mięso z sosem wylewamy bezpośrednio do blachy / naczynia żaroodpornego. Tak pieczemy po 10 minut na stronę 2-3 x podlewając sosem, by mięsko ładnie się opiekło i nie wysuszyło się. 5. Podajemy z ziemniakami i delikatną surówką.
Aromatyczna karkówka w sosie miodowo-śliwkowym
Mięso nacieramy przyprawami i polewamy sosem miodowo-octowym
Aromatyczna karkówka w sosie miodowo-śliwkowym
Przed włożeniem do piekarnika obsmażamy na złoto na patelni odlewając sosik do miseczki