Sposób przygotowania:
Aromatyczna karkówka w sosie miodowo-śliwkowym
1. Mięso kroimy na grube plastry, obtaczamy obficie w przyprawie do karkówki, układamy na półmisku i polewamy po wierzchu miodem rozrobionym octem balsamicznym. Tak przygotowane mięso odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godz. Najlepiej jednak, gdy przenocuje ono w lodówce, wtedy skruszeje odpowiednio :) 2. Następnie odlewamy do miseczki sos, który wyciekł z mięsa i obsmażamy je na dość sporym ogniu z obu stron na oleju. Powstały w czasie smażenia sos również odlewamy do miseczki, po czym łączymy go z powidłami i dokładnie mieszamy. Sos powinien być lejący, więc w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. 3. Przygotowujemy rękaw do pieczenia i wkładamy do niego mięso oraz wlewamy sos, mieszamy i pieczemy 30 minut w temp. 180'C. 4. Po upływie tego czasu rozcinamy folię i mięso z sosem wylewamy bezpośrednio do blachy / naczynia żaroodpornego. Tak pieczemy po 10 minut na stronę 2-3 x podlewając sosem, by mięsko ładnie się opiekło i nie wysuszyło się. 5. Podajemy z ziemniakami i delikatną surówką.