Sposób przygotowania:
Aromatyczna zupa pomidorowa z piekarnika
1. Pomidory pozbawiamy skórki, następnie kroimy w nieduże cząstki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Zieloną cebulkę myjemy i drobno kroimy. Ząbek czosnku przeciskamy, a cebulę kroimy w kostkę. Wszystko dodajemy do pomidorów. Natkę pietruszki i bazylię myjemy, a następnie drobniej siekamy. 2. Do warzyw dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Wierzch lekko solimy i oproszamy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut. 3. We wrzątku rozpuszczamy vegetę, dodajemy przecier i dokładnie mieszamy. Zalewamy podpieczone warzywa i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. pół godziny. 4. Po wyjęciu z piekarnika całość miksujemy blenderem. Podajemy z ugotowanym ryżem lub grzankami.