nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Aromatyczna zupa pomidorowa z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybka i aromatyczna zupa pomidorowa.

Aromatyczna zupa pomidorowa z piekarnika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aromatyczna zupa pomidorowa z piekarnika

 

  • ok. 1/2 kg pomidorów (3 szt.)
  • 1/2 cebuli
  • 2 gałązki zielonej cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • natka pietruszki
  • 4 liście bazylii
  • sól, pieprz
  • 500 ml wrzątku
  • 1 płaska łyżeczka vegety
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Aromatyczna zupa pomidorowa z piekarnika
1. Pomidory pozbawiamy skórki, następnie kroimy w nieduże cząstki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Zieloną cebulkę myjemy i drobno kroimy. Ząbek czosnku przeciskamy, a cebulę kroimy w kostkę. Wszystko dodajemy do pomidorów. Natkę pietruszki i bazylię myjemy, a następnie drobniej siekamy. 2. Do warzyw dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Wierzch lekko solimy i oproszamy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut. 3. We wrzątku rozpuszczamy vegetę, dodajemy przecier i dokładnie mieszamy. Zalewamy podpieczone warzywa i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. pół godziny. 4. Po wyjęciu z piekarnika całość miksujemy blenderem. Podajemy z ugotowanym ryżem lub grzankami.
Aromatyczna zupa pomidorowa z piekarnika
Przygotowujemy warzywa do przygotowania zupy, a nastęnie je kroimy.
Aromatyczna zupa pomidorowa z piekarnika
Pokrojone wkładamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z olejem.
Aromatyczna zupa pomidorowa z piekarnika
Całość zalewamy wrzątkiem z vegetą i przecierem.
Aromatyczna zupa pomidorowa z piekarnika
"upieczoną" zupę należy zmiksować blenderem.

Tagi:

pomidory