Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Aromatyczne flaki wołowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Żadna impreza rodzinna nie może obejść się bez flaczków. Uwielbiam tę aromatyczną odmianę rosołu, najlepsze przygotowuje moja mama.

Aromatyczne flaki wołowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Aromatyczne flaki wołowe

 

  • 1 kg gotowanych flaków krojonych wołowych,
  • 8-9 szklanek bulionu domowego (przygotowanego ze szpondra wołowego i 2 udek).
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/4 łyżeczki imbiru,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki kurkumy,
  • 1-2 łyżeczki majeranku,
  • 1-2 łyżki octu winnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • zasmażka ciemna (1 łyżeczka masła na 1 łyżeczką mąki)

Sposób przygotowania:

Aromatyczne flaki wołowe
Do przygotowania flaków potrzebujemy mięso z 2 udek i 300g szpondra wołowego z rosołu. Należy więc najpierw przygotować rosół używając tego mięsa. Włoszczyznę (2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera) wyjąć wcześniej i pokroić w kostkę.

Mięso nie powinno się rozpadać. Udka i szponder kroimy w cienkie paski. Flaki płuczemy, zalewamy je ciepłą wodą i moczymy przez godzinę. Następnie flaki przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i obgotowujemy przez 30 minut na wolnym ogniu i odcedzamy.

Do większego garnka wlewamy rosół, dodajemy obgotowane flaki i gotujemy razem do miękkości flaków (około 1 h). W między czasie dodajemy wszystkie przyprawy. Pod koniec gotowania dodajemy mięso oraz pokrojoną włoszczyzną. Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Podajemy z pieczywem. Życzę smacznego :-)
Aromatyczne flaki wołowe
Flaki płuczemy, zalewamy je ciepłą wodą i moczymy przez godzinę.
Aromatyczne flaki wołowe
Do większego garnka wlewamy rosół, dodajemy obgotowane flaki i gotujemy razem do miękkości flaków

Tagi:

zupa flaki