Sposób przygotowania:
Aromatyczne flaki wołowe
Do przygotowania flaków potrzebujemy mięso z 2 udek i 300g szpondra wołowego z rosołu. Należy więc najpierw przygotować rosół używając tego mięsa. Włoszczyznę (2 marchewki, 1 pietruszkę, kawałek selera) wyjąć wcześniej i pokroić w kostkę.
Mięso nie powinno się rozpadać. Udka i szponder kroimy w cienkie paski. Flaki płuczemy, zalewamy je ciepłą wodą i moczymy przez godzinę. Następnie flaki przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i obgotowujemy przez 30 minut na wolnym ogniu i odcedzamy.
Do większego garnka wlewamy rosół, dodajemy obgotowane flaki i gotujemy razem do miękkości flaków (około 1 h). W między czasie dodajemy wszystkie przyprawy. Pod koniec gotowania dodajemy mięso oraz pokrojoną włoszczyzną. Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Podajemy z pieczywem. Życzę smacznego :-)
Mięso nie powinno się rozpadać. Udka i szponder kroimy w cienkie paski. Flaki płuczemy, zalewamy je ciepłą wodą i moczymy przez godzinę. Następnie flaki przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i obgotowujemy przez 30 minut na wolnym ogniu i odcedzamy.
Do większego garnka wlewamy rosół, dodajemy obgotowane flaki i gotujemy razem do miękkości flaków (około 1 h). W między czasie dodajemy wszystkie przyprawy. Pod koniec gotowania dodajemy mięso oraz pokrojoną włoszczyzną. Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Podajemy z pieczywem. Życzę smacznego :-)