Sposób przygotowania:
Flaki wołowe na bulionie
Bulion: 1. Do garnka włóż oczyszczone i umyte mięso, obraną włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. 2. Zalałam wodą, dodałam trochę soli i doprowadziłam do wrzenia. 3.Przykryj pokrywką i gotowałam na małym ogniu 2 godziny od czasu do czasu zbierając z powierzchni szumowiny. 4.Flaki opłukam pod bieżącą zimna wodą . 5. Włożyłam do garnka, zagotowałam i odcedziłam . 6. Ponownie przełożyłam do garnka i zagotowałam i znowu odcedziłam. 7. Potworny zapach znika 8. Gotowy bulion odcedziłam, warzywa i mięso wyjęłam . 9. Do garnka przełożyłam flaki, zalałam bulionem pod przykryciem na małym ogniu godzinę . 10 Warzyw ugotowane wcześniej pokroiłam w słupki a mięso obrałam i pokroiłam drobno W razie potrzeby wywar uzupełniaj wrzątkiem. 11. Warzywa dodałam pod koniec gotowania, gdy flaki były już miękkie. 12. Całość doprawiłam imbirem, gałką muszkatołową, słodką papryką, pieprzem, majerankiem i przecierem pomidorowym . 13. Gotowałam jeszcze około 15 min i gotowe pycha .