kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Aromatyczne pulpeciki z ciecierzycy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Ciecierzyca ma delikatny i mało wyrazisty smak. Aby go podkręcić, wystarczy użyć aromatycznych przypraw, takich jak papryka, kmin czy skórka cytrynowa. Jestem przekonana, że moja dzisiejsza propozycja zadowoli nie tylko smakoszy kuchni wegetariańskiej.

Aromatyczne pulpeciki z ciecierzycy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aromatyczne pulpeciki z ciecierzycy

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczne pulpeciki z ciecierzycy
Ciecierzycę namaczam przez noc w zimnej wodzie. Następnie gotuję ją z dodatkiem sody oczyszczonej, odcedzam. Jedną szklankę ciecierzycy odkładam - wykorzystam ją później.

Cebulkę drobno siekam i szklę na oliwie. Czosnek obieram, kroję drobno i rozcieram z odrobiną soli. Pozostałą ciecierzycę wraz z cebulką i czosnkiem blenduję lub przepuszczam przez maszynkę do mięsa.

Mieszam z odłożoną wcześniej ciecierzycą, mąką, jajkami, natką pietruszki, sokiem i skórką z cytryny oraz przyprawami. Pamiętajcie, aby sprawdzić czy Wasza masa jest odpowiednio doprawiona!

Następnie całość mieszam i formuję kuleczki rękoma namoczonymi w oliwie. Pulpeciki obtaczam w bułce tartej. W tym momencie możecie zadecydować, czy wolicie wersję smażoną czy też bardziej dietetyczną - pieczoną.

Jeśli zdecydujecie się na pierwszy wariant, wystarczy zarumienić je na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Wybieracie lżejszą wersję? Rozłóżcie kuleczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skropcie oliwą. Pieczemy je 20 minut, w 180 stopniach.

Pulpeciki polecam podawać z kaszą lub ryżem i misą zielonej sałaty.





Aromatyczne pulpeciki z ciecierzycy
Wymoczoną przez noc ciecierzycę gotuję z dodatkiem sody oczyszczonej. Szklankę ciecierzycy odkładam - wykorzystam ją później.
Aromatyczne pulpeciki z ciecierzycy
Pozostałą ciecierzycę wraz z cebulką i czosnkiem blenduję lub przepuszczam przez maszynkę do mięsa.
Aromatyczne pulpeciki z ciecierzycy
Mieszam z odłożoną wcześniej ciecierzycą, mąką, jajkami, natka pietruszki, sokiem i skórką z cytryny oraz przyprawami.
Aromatyczne pulpeciki z ciecierzycy
Mieszam i formuję kuleczki, obtaczam w bułce tartej. Wrzucam na rozgrzaną patelnię lub piekę.