suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Pulpeciki z ciecierzycy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polecam pulpeciki inaczej z ciecierzycą.Porcja dla 4 osób.

Pulpeciki z ciecierzycy

Składniki:

Pulpeciki z ciecierzycy

 

  • 50 dag mięsa mielonego (najlepiej wołowego);
  • 20 dag ciecierzycy z puszki;
  • 1 cebula;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka majeranku;
  • 2 łyżeczki zielonej posiekanej pietruszki;
  • 1 i 1/2 łyżki bułki tartej;
  • olej do smażenia;
  • 30 dag ryżu białego.

Sposób przygotowania:

Pulpeciki z ciecierzycy
Mięso wymieszać z drobno pokrojoną i podsmażoną na łyżeczce oleju cebulą, 1 łyżeczką natki pietruszki. Ciecierzycę odsączyć z zalewy, drobno pokroić i dodać do mięsa. Wymieszać i dodać jajko, bułkę tartą, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Formować małe pulpeciki w kształcie kuleczek, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Podawać posypane pozostałą natką pietruszki z ugotowanym ryżem.