Kajoza

Kajoza

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Aromatyczne sakiewki tofu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sakiewki wymagają zarówno trochę czasu jak i zręczności, ale są przepyszne !

Aromatyczne sakiewki tofu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Aromatyczne sakiewki tofu

 

  • Mąka pszenna (najlepiej Luksusowa ok. 1kg)
  • Woda
  • 2 kostki wędzonego tofu
  • Sos sojowy (kilka łyżek)
  • Miód (kilka łyżeczek)
  • Olej

Sposób przygotowania:

Aromatyczne sakiewki tofu
Tofu kroimy na małe kosteczki. Wlewamy 2-3 łyżki sosu sojowego i kilka łyżeczek miodu, delikatnie mieszamy. Odstawiamy aby tofu przeszło smakami. Z mąki i wody przygotowujemy ciasto (takie jak na pierogi ruskie), czyli do miski wsypujemy mąkę i powolutku wlewamy gorącą wodę, energicznie mieszając - zagniatając ręką. Ciasto powinno w efekcie nie przyklejać się do rąk, ale nie możemy przesadzić z mąką bo stanie się twarde i mało delikatne. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy kwadraty, powiedzmy 10 na 10 cm. Na środek kwadracika kładziemy płaską łyżkę tofu i składamy rogi ku górze, dla początkujących może będzie łatwiej robić jedną sakwę z dwóch kwadratów. Na górze związujemy kawałkiem rękawa do pieczenia (czyli z rękawa odcinamy cienkie paski, żeby w czasie smażenia sakiewki się nie rozpadły, można to zobaczyć na zdjęciu etap 3)i wrzucamy nasze sakiewki na mocno rozgrzany olej - ja wrzucam po kilka (3-4) i trzymam za końce za te kawałki rękawa do pieczenia, wtedy łatwo je wyciągnąć. Smażymy ok. 3-4 minuty - na złoty lub jasno złoty kolor. Odcinamy rękaw do pieczenia, można ozdobić szczypiorkiem i podawać na talerzu skropionym sosem sojowym np. jako przystawkę.
Aromatyczne sakiewki tofu
Wędzone tofu z miodem i sosem sojowym to moje ukochane połączenie ...
Aromatyczne sakiewki tofu
Czy ciensze ciasto tym bardziej wydatny smak nadzienia ...
Aromatyczne sakiewki tofu
Do lepienia tych woreczków potrzeba troszkę wprawy, ale na pewno Wam się uda !

Tagi:

sosy tofu ser