Sposób przygotowania:
Aromatyczne śledzie z pomarańczą i chilli
Filety śledziowe przekładamy do salaterki, zalewamy je mlekiem i odstawiamy na minimum 6 godzin – najlepiej na całą noc. Śledzie płuczemy pod bieżącą woda i odsączamy na ręczniku papierowym. Kroimy na niezbyt duże kawałki.
Pomarańczę szorujemy i obieramy jak najcieniej skórkę, tak aby nie miała ona białego albedo. Do rondelka wlewamy wodę, ocet i sok wyciśnięty z pomarańczy wsypujemy cukier – jego ilość zależy od słodkości pomarańczy moja była kwaśna i do zalewy dałam 3,5 łyżki cukru.
Zalewę zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę i papryczkę chilli kroimy w plasterki. Obraną skórkę z pomarańczy kroimy w cieniutkie paseczki. W słoiku układamy najpierw warstwę śledzi potem pokrojoną cebulę, dodajemy trochę skórki, pomarańczowej, igiełki rozmarynu, kilka ziaren pieprzu i plasterki chilli i powtarzamy czynność do skończenia składników – ostatnią warstwę powinny tworzyć przyprawy.
Śledzie zalewamy ostudzoną zalewą i odstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki, smacznego : )
Pomarańczę szorujemy i obieramy jak najcieniej skórkę, tak aby nie miała ona białego albedo. Do rondelka wlewamy wodę, ocet i sok wyciśnięty z pomarańczy wsypujemy cukier – jego ilość zależy od słodkości pomarańczy moja była kwaśna i do zalewy dałam 3,5 łyżki cukru.
Zalewę zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę i papryczkę chilli kroimy w plasterki. Obraną skórkę z pomarańczy kroimy w cieniutkie paseczki. W słoiku układamy najpierw warstwę śledzi potem pokrojoną cebulę, dodajemy trochę skórki, pomarańczowej, igiełki rozmarynu, kilka ziaren pieprzu i plasterki chilli i powtarzamy czynność do skończenia składników – ostatnią warstwę powinny tworzyć przyprawy.
Śledzie zalewamy ostudzoną zalewą i odstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki, smacznego : )