SUPERPRZEPIS

Śledzie opiekane z jałowcem

  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
 Śledzie opiekane z jałowcem Więcej zdjęć (5)

Aromatyczne śledzie z zalewie z octu winnego z aromatycznym jałowcem i cebulą.

Składniki:

Śledzie opiekane z jałowcem

 

  • 1/2 kg małych śledzi
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka owoców jałowca
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 2 cebule czerwone
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • mąka pszenna do obtaczenia
  • olej do smażenia
  • 300 ml octu winnego
  • 150 ml wody

 

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzie opiekane z jałowcem
Czyścimy i myjemy śledzie. Oprószamy je solą i pieprzem. Obtaczamy każdą rybkę w mące. W rondlu rozgrzewamy smalec, z rybek strzepujemy nadmiar mąki po czym smażymy w głębokim tłuszczu na lekko złoty kolor. Wyjmujemy rybki na bibułę. Obieramy cebulę, kroimy ją w plastry. Rozgniatamy jałowiec w moździerzu. W rondelku przesmażamy cebulę z dodatkiem cukru na lekko złoty kolor. Wlewamy ocet winny i wodę, dodajemy jałowiec - zagotowujemy. Rybki układamy w miseczce, zalewamy je octem z przyprawami. Odstawiamy na około 2 dni w chłodne miejsce. Podajemy je z ziemniakami ugotowanymi w łupinach.
 Śledzie opiekane z jałowcem
W rondlu rozgrzewamy smalec, z rybek strzepujemy nadmiar mąki po czym smażymy w głębokim tłuszczu na lekko złoty kolor.
 Śledzie opiekane z jałowcem
W rondelku przesmażamy cebulę z dodatkiem cukru na lekko złoty kolor.
 Śledzie opiekane z jałowcem
Rozgniatamy lekko jałowiec w moździerzu.
 Śledzie opiekane z jałowcem
Podajemy śledzie z ziemniakami ugotowanymi w łupinach.

Tagi:

śledzie