Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Aromatyczny chrust

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciastka posypać cukrem pudrem i udekorować skórką z cytryny.

Aromatyczny chrust

Składniki:

Aromatyczny chrust

 

  • 40dag mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 kieliszek migdałowego likieru
  • 2 szt cytryny

Sposób przygotowania:

Aromatyczny chrust
Cytryny sparzyć. Z jednej zetrzeć skórkę. Drugą obrać, skórkę pokroić w cienkie płatki. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane masło, mleko, cukier, cukier waniliowy,, jajka, alkohol i starta skórkę z cytryny. Zagnieść ciasto. Wstawić je na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować a następnie powycinać z niego romby wielkości 6x6 cm. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. W połowie smażenia odwrócić łyżką na drugą stronę. Ostudzić.