migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Indyk duszony z gruszką w sosie dyniowym z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To danie to moje małe eksperymenty. Chciałam przemycić w nim trochę dyni więc aby mężuś zjadł ze smakiem dodałam ser pleśniowy. Ser pleśniowy razem z dynią stworzył przepyszny sosik i danie zniknęło z talerza bardzo szybko.

Indyk duszony z gruszką w sosie dyniowym z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Indyk duszony z gruszką w sosie dyniowym z serem

 

  • 500 g piersi z indyka
  • 300 g dyni (bez pestek i skóry)
  • 2 nieduże gruszki
  • 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
  • ok 1/2 szklanki gorącej wody
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku
  • makaron pełnoziarnisty świdry

Sposób przygotowania:

Indyk duszony z gruszką w sosie dyniowym z serem
Dynię pokroić w średnią kostkę, gruszki obrać i pokroić w małą kostkę. Pokrojone składniki odstawić. Pierś z indyka pokroić w średnią kostkę.

Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć mięso aby zmieniło kolor, doprawić solą i pieprzem. Podlać wodą, dodać dynię oraz tymianek. Przykryć i dusić kilka minut aż dynia zmięknie.

Gdy dynia już zmięknie dodać pokruszony ser pleśniowy oraz pokrojone gruszki, wymieszać. Jeszcze chwilę wszystko razem dusić aby ser się rozpuścił a dynia się rozpadła i zagęściła całość.

Makaron ugotować. Nałożyć na talerze, na makaron wyłożyć indyka w sosie i podawać.
Indyk duszony z gruszką w sosie dyniowym z serem p
Dynię pokroić w średnią kostkę, gruszki obrać i pokroić w małą kostkę. Pokrojone składniki odstawić.
Indyk duszony z gruszką w sosie dyniowym z serem p
Pierś z indyka pokroić w średnią kostkę.
Indyk duszony z gruszką w sosie dyniowym z serem p
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć mięso aby zmieniło kolor, doprawić solą i pieprzem. Podlać wodą, dodać dynię oraz tymianek. Przykryć i dusić kilka minut aż dynia zmięknie.
Indyk duszony z gruszką w sosie dyniowym z serem p
Gdy dynia już zmięknie dodać pokruszony ser pleśniowy oraz pokrojone gruszki, wymieszać. Jeszcze chwilę wszystko razem dusić aby ser się rozpuścił a dynia się rozpadła i zagęściła całość.