Sposób przygotowania:
Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewkiETAP 1:
Na patelni rozgrzać olej i dodać pokrojona w kostkę cebulkę. Zeszklić.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do cebuli i dusić kilka minut pod przykryciem.
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Przestudzić.
Soczewice ugotować do miękkości ( szklanka soczewicy na 2 szklanki wody, gotowanie ok 10 min ) .
Soczewice rozgnieść widelcem i dodać zawartość patelni. Dodać jajka i dokładnie wyrobić.
Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 - 60 min. Wystudzony pasztet kroić na plastry.
Podawać np. z rukolą. Smacznego.