Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Indyk w sosie własnym z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny duszony indyk z pieczarkami. Doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Każdemu będzie smakować.

Indyk w sosie własnym z pieczarkami

Składniki:

Indyk w sosie własnym z pieczarkami

 

  • 60 dag mięsa gulaszowego z indyka,
  • 25 dag pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 szklanki wody,
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
  • 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • sól,
  • pieprz czarny.

Sposób przygotowania:

Indyk w sosie własnym z pieczarkami
Mięso kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w kostkę. Mięso razem z cebulą podsmażam na maśle. Mąkę mieszam z wodą, wlewam do mięsa. Wsypuję paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Duszę na małym ogniu 30 minut.

Pieczarki kroję w plasterki. Dodaję do mięsa. Duszę kolejne 30 minut.

Sos doprawiam do smaku pieprzem ziołowym, solą i pieprzem czarnym.

Podaję z ryżem lub ziemniakami.