Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak upieczony schab jest soczysty, miękki i niezwykle aromatyczny. Może być doskonałą propozycją na obiad, a po ostudzeniu wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem.

Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie

 

  • 1,3 kg schabu

Przyprawy:

  • 1 łyżka majeranku (płaska)
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka soli (lub według gustu)
  • pieprz

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie

Przyprawy:

Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie
Soli i pieprzu należy dodać według własnych indywidualnych upodobań.

Wszystkie przyprawy umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.

Przygotowanie mięsa:

Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie
Najlepiej, aby mięso w lodówce przestało całą noc.

Schab należy umyć, osuszyć i porządnie natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw.

Na końcu mięso naszpikować czosnkiem, czyli zrobić w nim nacięcia i włożyć w nie kawałki czosnku.

Całość szczelnie związać w rękawie do pieczenia i schłodzić w lodówce minimum na 2-3 godziny, a najlepiej całą noc.

Pieczenie:

Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie
Początkowa wysoka temperatura sprawi, że mięso będzie bardziej soczyste.

Schab piec w rozgrzanym piekarniku - początkowo 10 minut w 210-220 stopniach, a następnie około 80 minut w temperaturze 180 stopni.
(Po zmniejszeniu temperatury 1 kg schabu piecze się 1 godzinę.)

Studzenie:

Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie
Schłodzony schab również można odgrzać i nadal będzie soczysty.

Schab po upieczeniu należy wyjąć z worka i pozostawić do ostudzenia.

Dopiero po 10 minutach można kroić go na obiad, ponieważ dzięki temu soki pozostaną w środku i mięso nie będzie wysuszone.

Jeśli schab ma posłużyć na kanapki to należy zawinąć go w folię aluminiową i schłodzić w lodówce.

Zimny schab także nadaje się do odgrzania.

Wystarczy plastry mięsa umieścić na patelni, podlać wodą i podgrzać pod przykryciem.


Tagi:

mięso schab