Sposób przygotowania:
Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawiePrzyprawy:
Wszystkie przyprawy umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać.
Przygotowanie mięsa:
Schab należy umyć, osuszyć i porządnie natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw.
Na końcu mięso naszpikować czosnkiem, czyli zrobić w nim nacięcia i włożyć w nie kawałki czosnku.
Całość szczelnie związać w rękawie do pieczenia i schłodzić w lodówce minimum na 2-3 godziny, a najlepiej całą noc.
Pieczenie:
Schab piec w rozgrzanym piekarniku - początkowo 10 minut w 210-220 stopniach, a następnie około 80 minut w temperaturze 180 stopni.
(Po zmniejszeniu temperatury 1 kg schabu piecze się 1 godzinę.)
Studzenie:
Schab po upieczeniu należy wyjąć z worka i pozostawić do ostudzenia.
Dopiero po 10 minutach można kroić go na obiad, ponieważ dzięki temu soki pozostaną w środku i mięso nie będzie wysuszone.
Jeśli schab ma posłużyć na kanapki to należy zawinąć go w folię aluminiową i schłodzić w lodówce.
Zimny schab także nadaje się do odgrzania.
Wystarczy plastry mięsa umieścić na patelni, podlać wodą i podgrzać pod przykryciem.
SylaUla
gusia1000