Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Aromatyczny schab

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Schab pieczony w przyprawach z dodatkiem czosnku idealnie nadaje się do podania na zimno lub na ciepło.

Aromatyczny schab Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Aromatyczny schab

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Aromatyczny schab
Czosnek przecisnąć przez praskę, włożyć do miski, dodać mielony kminek, przyprawę do mięsa, olej, mieloną paprykę, sos sojowy, sok z cytryny, syrop klonowy, sól i pieprz, wymieszać.

Umyte mięso bez kości osuszyć, ostrym nożem naciąć kratę, natrzeć marynatą. W kilku miejscach przebić patyczkiem do szaszłyków. Włożyć do rękawa do pieczenia mięsa, odłożyć na noc do lodówki. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec około 70-80 minut w temp 190 stopni.
Aromatyczny schab
Do marynaty można dodać paprykę ostrą lub słodką.
Aromatyczny schab
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Aromatyczny schab
Przygotowane mięso dokładnie natrzeć marynatą.
Aromatyczny schab
Przygotowane mięso pozostwić w lodówce na kilka godzin.
Aromatyczny schab
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Tagi:

schab mięso