Sposób przygotowania:
Aromatyczny kurczak
Piersi z kurczaka pokroić w plasterki. Z cytryny, dwóch łyżek wody, papryki, tymianku i połowy soli zrobić marynatę i obtoczyć nią piersi. Pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę.
Mąkę wymieszać z wodą, jajkiem, resztą soli, pietruszką i szczypiorkiem. W łyżce wody rozpuścić sodę i dodać do ciasta. Ciasto musi być gęste, aby obkleiło piersi. Wrzucamy meiso do ciasta, dokładnie mieszamy. Smażymy do zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju.
Do kotlecików podajemy sos. np. z: 4- 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany, szczypty soli 1 łyżka posiekanej natki, 2 łyżek posiekanego szczypiorku (jak u autorki) lub z kawałków pomidorków, papryki, kawałka czerwonej cebuli, zabka czosnku, szczypiorku, jogurtu naturalnego i łyzki smietany, odrobiny cytryny i pieprzu (u mnie). Składniki na sos mieszamy i podajemy do gorącego kurczaka.
Córka spałaszowała jednego zaraz po upieczeniu z sosem sałatką
Mąkę wymieszać z wodą, jajkiem, resztą soli, pietruszką i szczypiorkiem. W łyżce wody rozpuścić sodę i dodać do ciasta. Ciasto musi być gęste, aby obkleiło piersi. Wrzucamy meiso do ciasta, dokładnie mieszamy. Smażymy do zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju.
Do kotlecików podajemy sos. np. z: 4- 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany, szczypty soli 1 łyżka posiekanej natki, 2 łyżek posiekanego szczypiorku (jak u autorki) lub z kawałków pomidorków, papryki, kawałka czerwonej cebuli, zabka czosnku, szczypiorku, jogurtu naturalnego i łyzki smietany, odrobiny cytryny i pieprzu (u mnie). Składniki na sos mieszamy i podajemy do gorącego kurczaka.
Córka spałaszowała jednego zaraz po upieczeniu z sosem sałatką
msewka
Chyba zrobię w niedzielę na obiad.5
kasik12