Aromatyczny przysmak z Kalkuty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzać olej i dodać pastę curry, wlać mleczko

Aromatyczny przysmak z Kalkuty

Składniki:

Aromatyczny przysmak z Kalkuty

 

  • 50 dag filetów z białych ryb pokrojonych na małe kawałki
  • 20 dag pierścieni z kalmarów
  • 10 dag średnich krewetek
  • 2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry
  • 1/4 filiżanki soku z limonki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 33o ml mleczka kokosowego
  • 15 dag selera naciowego
  • 4 łyżki posiekanej swieżej kolendry
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Aromatyczny przysmak z Kalkuty
Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzać olej i dodać pastę curry, wlać mleczko kokosowe, sos sojowy, sok z limonki. Do potrawy wrzucić seler i dodać cukier. Wszystkie składniki wymieszać i zagotować. Włożyć kawałki ryby i gotować 4 min, następnie dodać kalmary, krewetki i gotować kolejne 3-4 min. Doprawić kolendrą, zamieszać i natychmiast podawać z ryżem.