Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Aromatyzowane oliwy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Takiej oliwy możemy używać do skrapiania sałatek,mięs,makaronu lub przekąsek:pizzy i tostów. Do jej przygotowania możemy użyć ulubionych ziół.

Aromatyzowane oliwy

Składniki:

Aromatyzowane oliwy

 

  • oliwa (u mnie oliwa z oliwek)
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilka gałązek bazylii
  • kilka obranych ząbków czosnku
  • ziarnisty pieprz kolorowy
  • ostra papryczka (przekrojona wzdłuż)
  • dodatkowo:
  • małe słoiczki i buteleczki

Sposób przygotowania:

Aromatyzowane oliwy
Zioła płuczemy i bardzo dokładnie osuszamy. Do wyparzonych i suchych słoiczków lub buteleczek wkładamy kolejno przygotowane składniki,następnie zalewamy oliwą. Gotowe buteleczki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na około tydzień,żeby oliwy nabrały aromatu.Najlepiej przechowywać w lodówce. Bardzo ważne żeby zioła,dodatki i słoiczki były suche.