Sposób przygotowania:
Aronia z podwójną antonówką
Aronię dokładnie płuczemy, osuszamy, wkładamy do zamrażalki w szczelnie zamkniętym pojemniku na 1-2 dni. Po tym czasie wyjmujemy z zamrażalki, odstawiamy w temperaturze pokojowej na godzinę. Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy aronię i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do aronii. Owoce od razu podlewamy wódką. Smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty, a następnie przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do chwili aż jabłka całkowicie zmiękną. Doprawiamy do smaku brązowym cukrem. Aronię do mięs z antonówką możecie zjeść od razu po przygotowaniu lub przełożyć do małych słoiczków i pasteryzować przez 8-10 minut, dzięki czemu będziecie się cieszyć jej smakiem także zimą.