SUPERPRZEPIS

Aroniowe pampuchy

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Aroniowe pampuchy Więcej zdjęć (5)

Uwielbiam wykonywać oraz eksperymentować z ciastem drożdżowym. Najprościej nadać mu odmienną barwę. Za pomocą kakao uzyskuję brązową, szpinaku- zieloną, a dyni- żółtą. Tym razem przyszła pora na kolor fioletowy.

Składniki:

Aroniowe pampuchy

CIASTO:

DODATKOWO:

  • Bita śmietana do podania,
  • Sezonowe owoce do podania,
  • Stokrotki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Aroniowe pampuchy

ETAP 1

Aroniowe pampuchy
aronię rozgotowujemy

CIASTO:
Aronię myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną przekładamy do garnka, podlewamy delikatnie wodą i podgrzewamy do momentu jak stanie się miękka.

Gotową dokładnie miksujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże.

Do tak przygotowanego drożdżowego mleka dodajemy olej, sól, jajka oraz część mąki. Składniki mieszamy delikatnie.

ETAP 2

Aroniowe pampuchy
aroniowy mus dodajemy do ciasta

Następnie dodajemy do nich aroniowy mus oraz w miarę dalszego wyrabiania pozostałą mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut.

ETAP 3

Aroniowe pampuchy
ciasto odstawiamy do wyrośnięcia

Gotowe, odchodzące od dłoni przykrywamy i odkładamy na 60 minut, by podrosło.

ETAP 4

Aroniowe pampuchy
formujemy bułeczki aroniowe

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Następnie wałkujemy je na grubości około 1,5 -2 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy z niego koła.

Wycięte „bułeczki” odstawiamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia.

ETAP 5

Aroniowe pampuchy
na parze gotujemy pampuche

Miedzy czasie w dużym garnku zagotowujemy wodę. Jego górę dokładnie obwiązujemy gazą.

Gdy woda się gotuje na gazę wykładamy wyrośnięte aroniowe bułeczki. Całość przykrywamy dużą, metalową miską. Pampuchy gotujemy na parze około 8- 10 minut.

Gotowe podajemy na ciepło lub zimno w towarzystwie bitej śmietany i sezonowych owoców.