Sposób przygotowania:
Aroniowe pampuchyETAP 1
CIASTO:
Aronię myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną przekładamy do garnka, podlewamy delikatnie wodą i podgrzewamy do momentu jak stanie się miękka.
Gotową dokładnie miksujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże.
Do tak przygotowanego drożdżowego mleka dodajemy olej, sól, jajka oraz część mąki. Składniki mieszamy delikatnie.
ETAP 2
Następnie dodajemy do nich aroniowy mus oraz w miarę dalszego wyrabiania pozostałą mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 minut.
ETAP 3
Gotowe, odchodzące od dłoni przykrywamy i odkładamy na 60 minut, by podrosło.
ETAP 4
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Następnie wałkujemy je na grubości około 1,5 -2 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy z niego koła.
Wycięte „bułeczki” odstawiamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
ETAP 5
Miedzy czasie w dużym garnku zagotowujemy wodę. Jego górę dokładnie obwiązujemy gazą.
Gdy woda się gotuje na gazę wykładamy wyrośnięte aroniowe bułeczki. Całość przykrywamy dużą, metalową miską. Pampuchy gotujemy na parze około 8- 10 minut.
Gotowe podajemy na ciepło lub zimno w towarzystwie bitej śmietany i sezonowych owoców.
SylaUla