jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pampuchy z czereśniowym sosem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam tradycyjne i proste dania. Do takich należą pampuchy. Te miękkie, drożdżowe bułeczki po prostu uwielbiają dodatek owoców. Dziś przygotowałam je z pysznym, czereśniowym dodatkiem.

Pampuchy z czereśniowym sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pampuchy z czereśniowym sosem

CIASTO:

SOS CZEREŚNIOWY:

DODATKOWO:

  • Śmietana do podania ,
  • Kilka bez do podania,
  • Stokrotki do dekoracji,
  • Mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pampuchy z czereśniowym sosem

ETAP 1

Pampuchy z czereśniowym sosem
do mleka z drożdżami dodajemy pozostałe składniki ciasta

CIASTO:
Mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże. Do tak przygotowanego dodajemy sól, cukier, olej oraz jajka. Składniki mieszamy.

ETAP 2

Pampuchy z czereśniowym sosem
ciasto, które odchodzi od dłoni odstawiamy do wyrośnięcia

Ciasto wyrabiamy około 15 min, stopniowo dodając do niego mąkę. Wyrobione ciasto, takie które odchodzi od dłoni przykrywamy. Odkładamy je na około 60 minut do wyrośnięcia.

Między czasie przygotowujemy czereśniowy sos. Można przygotować go także wcześniej.

ETAP 3

Pampuchy z czereśniowym sosem
przygotowany sos studzimy

SOS CZEREŚNIOWY:
Czereśnie myjemy. Umyte osuszamy i drylujemy. Tak przygotowane przekładamy do garnka i podgrzewamy.

Gotujemy je do momentu jak puszczą sok i staną się miękkie.

Między czasie dodajemy do nich sok wyciśnięty z jednej cytryny oraz cukier do smaku.

Pod koniec dodajemy cynamon. Gotowy sos zdejmujemy z ognia i studzimy.

ETAP 4

Pampuchy z czereśniowym sosem
od szklanki wycinamy bułeczki

FORMOWANIE:

Stolnicę oprószamy mąką. Następnie wykładamy na nią wyrośnięte ciasto drożdżowe. Ciasto wałkujemy na placek o grubości około 2 cm. Z rozwałkowanego wykrawamy koła. Ja do tego celu użyłam szklanki. Wycięte koła pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia.

ETAP 5

Pampuchy z czereśniowym sosem
pampuchy gotujemy do wykorzystania ciasta

Gdy „pampuchy wyrastają” w dużym garnku zagotowujemy wodę. Wierzch garnka obwiązujemy gazą. Gdy woda dobrze się gotuje, na gazę wykładamy wyrośnięte bułeczki. Całość przykrywamy dużą, metalową miską. Pampuchy gotujemy na parze około 8 - 10 minut.

Ugotowane wyjmujemy. Kolejno gotujemy następne partie.

Gotowe podajemy na ciepło lub zimno z czereśniowym sosem. Ja dodatkowo podałam je z kleksem śmietany oraz pokruszonymi bezami.