Sposób przygotowania:
Pampuchy z sosem rabarbarowo- truskawkowymETAP 1
CIASTO:
Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże. Następnie dodajemy do nich jajka, cukier, sól, olej oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 min. Gotowe, takie które odchodzi od dłoni przykrywamy i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
ETAP 2
Między czasie przygotowujemy sos truskawkowo- rabarbarowy.
SOS:
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotowy przekładamy do garnka. Dodajemy do niego łyżkę cukru i rozgotowujemy.
ETAP 3
Gdy rabarbar jest już miękki dodajemy do niego truskawki. Całość chwilkę razem smażymy dodając cukier waniliowy, cynamon i ewentualnie cukier do smaku. Przygotowany sos przed podaniem studzimy.
ETAP 4
FORMOWANIE:
Stolnicę posypujemy mąką. Na tak przygotowaną wykładamy wyrośnięte ciasto drożdżowe. Wyłożone wałkujemy na placek o grubości około 1,5- 2 cm. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy koła. Wycięte pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia.
ETAP 5
Między czasie w dużym garnku (u mnie 12 litrowy) zagotowujemy wodę. Jego wierzch przykrywamy gazą.
Na dobrze obwiązanym płótnie układamy wyrośnięte bułeczki. Całość przykrywamy dużą, metalową miską. Bułeczki gotujemy na parze około 10 minut.
Gotowe zdejmujemy z gazy. Podajemy je na ciepło lub zimno z sosem owocowym. Dodatkowo polecam podać je ze śmietaną.
gusia1000