jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pampuchy z sosem rabarbarowo- truskawkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pampuchy to jedno z ulubionych dań mojego dzieciństwa. Dziś także je uwielbiam, a jeszcze bardziej uwielbiam eksperymentować z ciastem lub dodatkami, z którymi się je podaje.

Pampuchy z sosem rabarbarowo- truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pampuchy z sosem rabarbarowo- truskawkowym

CIASTO:

Sos rabarbarowo- truskawkowy

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Pampuchy z sosem rabarbarowo- truskawkowym

ETAP 1

Pampuchy z sosem rabarbarowo- truskawkowym
zarobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia

CIASTO:
Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże. Następnie dodajemy do nich jajka, cukier, sól, olej oraz w miarę wyrabiania stopniowo mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15 min. Gotowe, takie które odchodzi od dłoni przykrywamy i odkładamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

ETAP 2

Pampuchy z sosem rabarbarowo- truskawkowym
rozgotowujemy rabarbar z cukrem

Między czasie przygotowujemy sos truskawkowo- rabarbarowy.

SOS:
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotowy przekładamy do garnka. Dodajemy do niego łyżkę cukru i rozgotowujemy.

ETAP 3

Pampuchy z sosem rabarbarowo- truskawkowym
truskawki dodajemy do rabarbaru

Gdy rabarbar jest już miękki dodajemy do niego truskawki. Całość chwilkę razem smażymy dodając cukier waniliowy, cynamon i ewentualnie cukier do smaku. Przygotowany sos przed podaniem studzimy.

ETAP 4

Pampuchy z sosem rabarbarowo- truskawkowym
wykrawamy od szklanki bułeczki

FORMOWANIE:

Stolnicę posypujemy mąką. Na tak przygotowaną wykładamy wyrośnięte ciasto drożdżowe. Wyłożone wałkujemy na placek o grubości około 1,5- 2 cm. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy koła. Wycięte pozostawiamy na około 15 minut do podrośnięcia.

ETAP 5

Pampuchy z sosem rabarbarowo- truskawkowym
Na parze gotujemy pampuchy

Między czasie w dużym garnku (u mnie 12 litrowy) zagotowujemy wodę. Jego wierzch przykrywamy gazą.
Na dobrze obwiązanym płótnie układamy wyrośnięte bułeczki. Całość przykrywamy dużą, metalową miską. Bułeczki gotujemy na parze około 10 minut.

Gotowe zdejmujemy z gazy. Podajemy je na ciepło lub zimno z sosem owocowym. Dodatkowo polecam podać je ze śmietaną.


Tagi:

dania pampuchy