Sposób przygotowania:
Kruchy przekładaniec z budyniemETAP 1:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę, zagnieść kruche, a następnie schłodzić około 1 godziny w lodówce.
Schłodzone ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować na wielkość blaszki ( 33 cm na 22 cm). Formę wyłożyć papierem do pieczenia, upiec osobno trzy placki w temp. 180 st około 15 minut.
Upieczone i wystudzone ciasto okroić z nierównych brzegów przy pomocy ostrego noża, skrawki ciasta pokruszyć do miseczki i odstawić.
ETAP 2:
Jeden blat kruchego ciasta ułożyć w formie i na nim rozsmarować całe powidła i przykryć drugim plackiem.
ETAP 3:
Odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w niej proszek budyniowy, resztę mleka zagotować i na gotujący się mleko wlać proszek budyniowy, cały czas mieszając zagotować.
Gęsty i gorący budyń wylać na ciasto, przykryć ostatnim kruchym blatem i odstawić do wystudzenia się budyniu.
Jajka na krem dokładnie umyć i zalać na klika sekund wrzątkiem, następnie wbić je do miski, dodać cukier, miskę postawić na garnku z gotującą się woda i ubić na parze do białości.
Masło utrzeć na krem w trakcie ucierania dodawać przestudzoną masę jajeczną na koniec dodać kakao oraz spirytus, cała masę kakaową wyłożyć na wierzch ciasta ( dopiero po wystudzeniu budyniu), równo rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać pokruszonymi resztkami ciasta.
Ciasto odstawić w chłodne miejsce, a im dłużej stoi tym jest lepsze.
SylaUla