SUPERPRZEPIS

Kruchy przekładaniec z budyniem

  • 1
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kruchy przekładaniec z budyniem

Bardzo proste w przygotowaniu ciasto z przepisu mojej teściowej, ciasto wychodzi bardzo smaczne choć ma jeden warunek musi mieć koniecznie różowy budyń ( smak dowolny).

Składniki:

Kruchy przekładaniec z budyniem

ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 żółtek
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany

krem:

dodatkowo:

  • 1 litr mleka
  • 2 budynie różowe z cukrem
  • 1 słoik powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Kruchy przekładaniec z budyniem

ETAP 1:

Kruchy przekładaniec z budyniem
Brzegi okrojone z ciasta pokruszyć na kruszonkę.

Margarynę posiekać z cukrem, dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę, zagnieść kruche, a następnie schłodzić około 1 godziny w lodówce.

Schłodzone ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować na wielkość blaszki ( 33 cm na 22 cm). Formę wyłożyć papierem do pieczenia, upiec osobno trzy placki w temp. 180 st około 15 minut.

Upieczone i wystudzone ciasto okroić z nierównych brzegów przy pomocy ostrego noża, skrawki ciasta pokruszyć do miseczki i odstawić.

ETAP 2:

Kruchy przekładaniec z budyniem
Całe kwaśne powidła rozsmarować na cieście.

Jeden blat kruchego ciasta ułożyć w formie i na nim rozsmarować całe powidła i przykryć drugim plackiem.

ETAP 3:

Kruchy przekładaniec z budyniem
Ciasto po zastygnięciu pokroić w ładne porcje.

Odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w niej proszek budyniowy, resztę mleka zagotować i na gotujący się mleko wlać proszek budyniowy, cały czas mieszając zagotować.

Gęsty i gorący budyń wylać na ciasto, przykryć ostatnim kruchym blatem i odstawić do wystudzenia się budyniu.

Jajka na krem dokładnie umyć i zalać na klika sekund wrzątkiem, następnie wbić je do miski, dodać cukier, miskę postawić na garnku z gotującą się woda i ubić na parze do białości.

Masło utrzeć na krem w trakcie ucierania dodawać przestudzoną masę jajeczną na koniec dodać kakao oraz spirytus, cała masę kakaową wyłożyć na wierzch ciasta ( dopiero po wystudzeniu budyniu), równo rozsmarować na wierzchu ciasta i posypać pokruszonymi resztkami ciasta.

Ciasto odstawić w chłodne miejsce, a im dłużej stoi tym jest lepsze.

Tagi:

ciasto