dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 210]

Mediolański torcik serowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 14

W moim wykonaniu sernik jest z domowym dżemem z aronii (robionym specjalnie do tego ciasta) ale równie dobrze będzie smakować z gęstym dżemem z czarnej porzeczki lub z powidłami. Wspaniały sernik na świąteczny stół.

Mediolański torcik serowy

Składniki:

Mediolański torcik serowy

ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2 duże jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • dżemu ( u mnie z aronii ale równie dobry będzie z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe)

Masa serowa:

  • 500 g mielonego białego sera (z wiaderka)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Mediolański torcik serowy
Ciasto: Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać miękkie masło i całe jajka, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Jedną z nich wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać. Wyłożyć połowę dżemu, równo rozsmarować, zostawiając ok. 1 cm suchy brzeg ciasta.

Drugą część ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy równej tortownicy czyli 21 cm (można na rozwałkowanym cieście odciąć kształt koła przykładając dno tortownicy), przykryć warstwę dżemu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 20 minut.

Masa serowa: Do sera dodać budyń, cukier i całe jajka, krótko zmiksować. Masę serową wylać na gorące, podpieczone ciasto, wyrównać, ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 35-40 minut. Wierzch: trzecią część ciasta rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach ok. 33x25 cm, rozsmarować na nim dżem, zawinąć w roladkę. Pociąć na ok. 1,5 cm kawałki (mi wyszło 28 szt.). Ułożyć je jedna przy drugiej na gorącym, podpieczonym serniku.

Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 25-30 minut, do lekkiego zrumienienia wierzchu. Po ostudzeniu lekko posypać cukrem pudrem.