SUPERPRZEPIS

Aroniowy jabłecznik

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 17
Aroniowy jabłecznik Więcej zdjęć (4)

Skoro można wykonać malinową, truskawkową, czy jagodową śmietankę, dlaczego nie może być aroniowa? Z takiego założenia wyszłam wykonując to ciasto. Jako, że aronia doskonale komponuje się z jabłkiem połączyłam te dwa owoce w jednym placku.

Składniki:

Aroniowy jabłecznik

CIASTO

MASA JABŁKOWA:

  • 1,5 kg jabłek- waga po obraniu
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • ewentualnie cukier do smaku

ARONIOWA ŚMIETANKA

  • Aroniowa śmietanka:
  • 2 szklanki aronii,
  • 0,5 litry śmietanki 30%,
  • 200 gram sera (u mnie z wiaderka),
  • 6 łyżeczek żelatyny,
  • ok 2 łyżki cukru pudru do smaku,
  • sok z jednej cytryny,
  • 2 łyżki cukru kryształu

Sposób przygotowania:

Aroniowy jabłecznik

ETAP 1

Aroniowy jabłecznik
Zagniecione ciasto dzielimy na 3 części

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki i zagnieść ciasto kruche. Tak przygotowane dzielimy na 3 części. Jedna ma być nieco mniejsza (przeznaczona będzie do wykończenia ciasta).

ETAP 2

Aroniowy jabłecznik
Ciasta kolejno pieczemy w prostokątnej tortownicy

Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią tortownicę. Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy do zrumienionymi (180°C, ok 20 minut). Kolejno pieczemy następne części ciasta.
Upieczone placki studzimy.

ETAP 3

Aroniowy jabłecznik
Do jabłek dodajemy galaretkę

MASA JABŁKOWA:Jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do garnka i smażymy około 15 minut, by owoce zmiękły (długość smażenia zależy od gatunku jabłek). Gdy jabłka „ rozpadną się” dodajemy galaretkę, żelatynę oraz cukier do smaku. Gdy galaretka się rozpuści zdejmujemy jabłka z ognia i studzimy.

ETAP 4

Aroniowy jabłecznik
jabłkami przekładamy dwa upieczone ciasta

Tężejącą masą przekładamy dwa większe upieczone kruche placki. Po przełożeniu odstawiamy je do chłodu do zastygnięcia.

ETAP 5

Aroniowy jabłecznik
Aronię przysmażamy z cukrem

ŚMIETANKA: Aronię myjemy, osuszamy. Następnie przekładamy ją do garnka. Dodajemy do niej cukier kryształ oraz sok z cytryny. Całość stawiamy na ogniu i smażymy do momentu jak owoce zmiękną i puszczą sok. Gotowe owoce miksujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. W ten sposób otrzymałam dość gęstą aroniową masę, konsystencją przypominającą dżem.

ETAP 6

Aroniowy jabłecznik
Śmietankę wykładamy na przełożone jabłkami ciasta

Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (w około 0,5 szklanki).
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser. W dalszej kolejności dodajemy aronię. Całość słodzimy do smaku cukier pudrem. Następnie wlewamy żelatynę i dokładnie miksujemy Śmietankę wylewamy na przełożone wcześniej placki.

ETAP 7

Aroniowy jabłecznik
Całość posypujemy pokruszonym ciastem

Na wierzch kruszymy upieczony mniejszy kawałek placka kruchego. Ciasto ponownie odstawiamy do chłody by śmietanka stężała.