Sposób przygotowania:
Aroniowy jabłecznikETAP 1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki i zagnieść ciasto kruche. Tak przygotowane dzielimy na 3 części. Jedna ma być nieco mniejsza (przeznaczona będzie do wykończenia ciasta).
ETAP 2
Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią tortownicę. Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy do zrumienionymi (180°C, ok 20 minut). Kolejno pieczemy następne części ciasta.
Upieczone placki studzimy.
ETAP 3
MASA JABŁKOWA:Jabłka ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do garnka i smażymy około 15 minut, by owoce zmiękły (długość smażenia zależy od gatunku jabłek). Gdy jabłka „ rozpadną się” dodajemy galaretkę, żelatynę oraz cukier do smaku. Gdy galaretka się rozpuści zdejmujemy jabłka z ognia i studzimy.
ETAP 4
Tężejącą masą przekładamy dwa większe upieczone kruche placki. Po przełożeniu odstawiamy je do chłodu do zastygnięcia.
ETAP 5
ŚMIETANKA: Aronię myjemy, osuszamy. Następnie przekładamy ją do garnka. Dodajemy do niej cukier kryształ oraz sok z cytryny. Całość stawiamy na ogniu i smażymy do momentu jak owoce zmiękną i puszczą sok. Gotowe owoce miksujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. W ten sposób otrzymałam dość gęstą aroniową masę, konsystencją przypominającą dżem.
ETAP 6
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (w około 0,5 szklanki).
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser. W dalszej kolejności dodajemy aronię. Całość słodzimy do smaku cukier pudrem. Następnie wlewamy żelatynę i dokładnie miksujemy Śmietankę wylewamy na przełożone wcześniej placki.
ETAP 7
Na wierzch kruszymy upieczony mniejszy kawałek placka kruchego. Ciasto ponownie odstawiamy do chłody by śmietanka stężała.
LauraLaura
jaga85
Gorąco polecam!