SUPERPRZEPIS

Arroz com ervilhas - ryż z groszkiem.

  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Arroz com ervilhas - ryż z groszkiem.

Ryż z groszkiem na talerzykach z papryki w wegetariańskim wydaniu

Składniki:

Arroz com ervilhas - ryż z groszkiem.

 

  • 1 szklanka ryżu - najlepiej brązowego
  • 2 szklanki bulionu (mięsnego lub warzywnego)
  • 1 mała puszka groszku zielonego
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • 2 spiczaste papryki
  • 1 peproni do dekoracji

Sposób przygotowania:

Arroz com ervilhas - ryż z groszkiem.
Drobno posiekaną cebulę wrzucamy na połowę rozgrzanego masła. Gdy zacznie się rumienić dodajemy wypłukany ryż. Przesmażamy go jeszcze chwilę, następnie podlewamy bulionem. Solimy i pieprzymy do smaku - gotujemy na małym ogniu do miękkości. Dodajemy groszek, pozostałe masło - mieszamy i podgrzewamy, by podać danie gorące. Podajemyryż na połówkach papryki - w wersji wegetariańskiej. Jest również smacznym dodatkiem do mięsa .

Tagi:

ryż groszek