Auszpik z prosięcia

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

super;-)))

Auszpik z prosięcia

Składniki:

Auszpik z prosięcia

 

  • SKŁADNIKI:
  • 1 małe prosię
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • kilka ziaren ziele ang.
  • kilka ziaren pieprzu
  • FARSZ:
  • 500 g wieprzowiny
  • wątróbka z prosięcia
  • 200 g ugotowanej słoniny
  • 1 cebula
  • 1 bułka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • GALARETA:
  • 2.5 l wywaru z prosięcia
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • sok z 1 cytryny
  • 2 białka
  • DO PRZYBRANIA:
  • Jajka ugotowane na twardo
  • cytryna
  • chrzan

 

Sposób przygotowania:

Auszpik z prosięcia
Oczyszczone prosię umyć, osuszyć, natrzeć solą wewnątrz i z zewnątrz. Wątróbkę drobno posiekać. Wieprzowinę zemleć razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Słoninę pokroić w kostkę, 1 cebulę zetrzeć na tarce i podsmażyć na maśle. Wszystkie składniki farszu połączyć, dodać jajka, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszać. Prosię nadziać farszem, zaszyć i związać bawełnianym sznurkiem. Włożyć do gorącej wody. Dodać obrane warzywa, przyprawy i cebulę. Gotować 2 godziny. Prosię wyjąć, a wywar odparować do objętości 1,5 litra. Ostudzone prosię podzielić na kawałki i oczyścić z kości. Ułożyć mięso w formie, przybrać jajkami, plasterkami cytryny i wiórkami chrzanu. Gorący wywar zagotować z białkami, winem i sokiem z cytryny, przece4dzić przez gazę, doprawić solą i pieprzem. Zalać ułożone w formie prosię i odstawić do zastudzenia. Przed podaniem zanurzyć formę na 10 sekund w gorącej wodzie. Wyłożyć auszpik na półmisek. Osobno podać ocet i oliwę lub sos tatarski albo chrzan tarty ze śmietaną.

Tagi:

jajko jajka