Sposób przygotowania:
Auszpik z prosięcia
Oczyszczone prosię umyć, osuszyć, natrzeć solą wewnątrz i z zewnątrz. Wątróbkę drobno posiekać. Wieprzowinę zemleć razem z namoczoną i odciśniętą bułką. Słoninę pokroić w kostkę, 1 cebulę zetrzeć na tarce i podsmażyć na maśle. Wszystkie składniki farszu połączyć, dodać jajka, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszać. Prosię nadziać farszem, zaszyć i związać bawełnianym sznurkiem. Włożyć do gorącej wody. Dodać obrane warzywa, przyprawy i cebulę. Gotować 2 godziny. Prosię wyjąć, a wywar odparować do objętości 1,5 litra. Ostudzone prosię podzielić na kawałki i oczyścić z kości. Ułożyć mięso w formie, przybrać jajkami, plasterkami cytryny i wiórkami chrzanu. Gorący wywar zagotować z białkami, winem i sokiem z cytryny, przece4dzić przez gazę, doprawić solą i pieprzem. Zalać ułożone w formie prosię i odstawić do zastudzenia. Przed podaniem zanurzyć formę na 10 sekund w gorącej wodzie. Wyłożyć auszpik na półmisek. Osobno podać ocet i oliwę lub sos tatarski albo chrzan tarty ze śmietaną.
aneciulka151
Postaram się zrobic na uroczysta kolacje z rodzicami!
mam nadzieje ze wyjdzie!!!
evita0007