Sposób przygotowania:
Autko Krzysia
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać. Przecisnąć przez praskę, dokładnie ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć ze szczyptą soli, cukrem waniliowym i 3 łyżkami cukru na puszystą, jasną masę, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce masy ziemniaczanej. Do masy wsypać orzechy, mannę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę, drewnianą łyżką ostrożnie wymieszać z ciastem. Przygotowane ciasto wlać do natłuszczonej i wysypanej mąką formy keksowej, piec 50-60 minut w temp170-190stC. Upieczony biszkopt krótko przestudzić w formie, a następnie ostrożnie wyjąć na deskę kuchenną i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Przekroić w poprzek na pół, tak by powstały dwie prostokątne kostki równej wielkości. Z każdej kotki wykroić kawałki ciasta z przodu i z tyłu, tak by zarysować kontur samochodu. Można przy tym formować rozmaite modele; ciasto ściąć ukośnie lub pod kątem prostym, lekko zaokrąglić dach, z przodu odciąć mniejszy kawałek niż z tyłu itp. Masę marcepanową zagnieść z 1-2 łyżeczkami cukru pudru i cienko rozwałkować między dwoma kawałkami przezroczystej folii. Samochodziki okleić marcepanem, pozostawiając wolne boki. Cukier puder przesiać przez sitko, utrzeć z 3=4 łyżkami ciepłej wody na gęsty lukier i zabarwić kilkoma barwnikami. Smarować ciasto, do wilgotnej polewy przyklejać kolorowe cukierki lub okrągłe ciasteczka, tworząc reflektory. Pałeczki lukrecji zwijać w spiralki, przyklejać do lukru, formując koła samochodu (lub zastosować spiralki żelkowe). Pisakiem cukrowym namalować okna i drzwi, ew dodatkowo przybrać ciasto kolorową posypką.
msewka
alis.haze