Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Awokado pieczone z jajkiem i czosnkową grzanką

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Uwielbiam awokado, które jest pyszne i bardzo zdrowe, najczęściej robię z niego pasty. Tym razem skusiłam się na pieczone z jajkiem, do tego przygotowałam aromatyczne ziołowe grzanki. Bardzo pysznie pachniało jak piekłam. Polecam na szybką przekąskę.

Awokado pieczone z jajkiem i czosnkową grzanką

Składniki:

Awokado pieczone z jajkiem i czosnkową grzanką

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 małe jajka
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 2 kromki chleba tostowego
  • odrobina masła
  • ulubione zioła ( u mnie cząber, oregano i papryka słodka )
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • dowolna ilość szczypiorku

Sposób przygotowania:

Awokado pieczone z jajkiem i czosnkową grzanką
1. Awokado myjemy i osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Następnie środek lekko wydrążamy łyżką, tak, żeby w każdej połówce zmieściło się jajko.

2. Jajka każde osobno wbijamy do miseczki, a następnie przekładamy do wydrążonych jajek. Oprószamy solą i pieprzem.

3. Czosnek obieramy i drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Chleb tostowy smarujemy cieniutko masłem, posypujemy czosnkiem i ziołami.

4. Na blaszkę do pieczenia wlewamy olej i układamy awokado i grzanki, następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż grzanki będą rumiane i chrupiące, a jajko w awokado się zetnie, tak około 15 minut. Jeżeli grzanki upieką nam się szybciej, należy wyjąć je z piekarnika.

5. Szczypiorek myjemy i dokładnie osuszamy, następnie drobno kroimy. 6. Awokado z jajkiem posypujemy szczypiorkiem i podajemy z grzankami.