LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Zapiekane awokado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Fantastyczna przekąska. Delikatna, zdrowa. Po prostu ambrozja. Idealna nie tylko na świąteczny stół i przyjęcia.

Zapiekane awokado Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane awokado

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane awokado
Cebulę obrać, pokroić w krążki. Ząbki czosnku rozgnieść. Wymieszać z oliwą w miseczce, przykryć i na 2 minuty wstawić do mikrofalówki, na najwyższą moc. W tym czasie obrać pomidory ze skórki. Połówki awokado ułożyć na talerzu (czubkami do środka), we wgłębieniu po pestce umieścić cebulę. Pomidory przekroić na pół i ułożyć z bazylią i plastrami mozzarelli na połówkach awokado, oprószyć solą i pieprzem. Awokado podgrzewać w kuchence mikrofalowej (średnia moc), aż ser się roztopi. Na koniec ułożyć awokado na talerzykach, przybrać bazylią i sałatą.
Zapiekane awokado
Faszerowanie awokado czerwoną cebulą z dodatkami.
Zapiekane awokado
Dodanie pomidora do faszerowanego awokado.
Zapiekane awokado
Ułożenie mozzarelli na przygotowanym awokado.
Zapiekane awokado
Oprószenie solą i pieprzem faszerowanego awokado.