zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Wieprzowe klopsiki w pomidorach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Takie klopsiki można podać z makaronem lub ryżem. No jak ktoś się uprze to i z ziemniakami też będą smakowały.

Wieprzowe klopsiki w pomidorach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wieprzowe klopsiki w pomidorach

 

  • ok. 800 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 bułka ( czerstwa )
  • 1 szk mleka
  • 2 jajka
  • 390 g pomidorów w kawałkach z czosnkiem
  • 390 g pomidorów w kawałkach z bazylią
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • do smaku :
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • cukier

Sposób przygotowania:

Wieprzowe klopsiki w pomidorach
Mięso i cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajka i namoczoną ale odciśniętą bułkę, doprawić do smaku i wyrobić masę. W szerokim rondlu rozgrzać olej.

Z masy mięsnej formować małe klopsiki i układać je na tłuszczu.

Smażyć na rumiano z każdej strony. Następnie wlać pomidory i dodać koncentrat i dusić 10 minut. Następnie dodać przyprawy i posiekaną zieleninę, zagotować i podawać z makaronem lub ryżem.
Wiieprzowe klopsiki w pomidorach
małe klopsiki podsmażyć na oleju na rumiano.
Wiieprzowe klopsiki w pomidorach
dodać pomidory i koncentrat a potem zieleninę.

Tagi:

dania