SUPERPRZEPIS

Azjatyckie pierożki

  • 3
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Azjatyckie pierożki Więcej zdjęć (2)

Osobiście nie jestem wielką fanką takiej kuchni , ale moje dzieci bardzo ją lubią i od czasu serwuję im takie dania.

Składniki:

Azjatyckie pierożki

ciasto:

nadzienie:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • około 10 małych pieczarek
  • 1/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • przyprawa " pięć smaków"

Sposób przygotowania:

Azjatyckie pierożki

ETAP 1:

Azjatyckie pierożki
Pieczarki podsmażamy na tej samej patelni co mięso.

Mięso z piersi zamarynować w sosie sojowym i zostawić na godzinkę po tym czasie na patelni podgrzać 1 łyżkę oleju i obsmażyć na nim mięso, następnie zdjąć je z patelni do przestudzenia.

Oczyszczone pieczarki i cebulę pokrojoną w ćwiartki podsmażyć na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa.
Zimne mięso i pieczarki razem z cebulą skręcić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać przyprawy wedle uznania, wlać bulion drobiowy i dokładnie całość wymieszać.

ETAP 2:

Azjatyckie pierożki
zlepiamy małe pierożki takie na raz do ust.

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać około 1/2 łyżeczki soli, wlać olej i wbić jajka, następnie dolewając ciepła wodę (na wyczucie) zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczka i zostawić na około 30 minut.

Stolnicę lekko podsypać mąką i rozwałkować na niej bardzo cienko ciasto po rozwałkowaniu pociąć na nieduże kwadraty (4 cm na 4 cm) na środku położyć porcję nadzienia, podnieść rogi kwadratu i skleić po dwa po przekątnej formując kształt pierożków.

ETAP 3:

Azjatyckie pierożki

Gotowe pierożki gotujemy w rosole lub gorącej wodzie ja ugotowałam osobno w wodzie i podałam z rosołem doprawionym sosem sojowym i było na prawdę pycha.