edyta337

edyta337

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 36]

Chili con carne z indykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chili con carne z indykiem to sycące danie meksykańskie, które zamiast wołowiny zostało zastąpione chudszym mięsem mielonym z indyka. Idealne danie na jesienną i zimową porę.

Chili con carne z indykiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chili con carne z indykiem

 

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • ¾ Passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Przyprawy w proszku: papryka słodka, papryka ostra, oregano i kmin rzymski do smaku.
  • Nać pietruszki
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Chili con carne z indykiem

Podsmażamy cebulkę, czosnek i mięso z indyka

Chili con carne z indykiem
Mięso z indyka i cebula oraz czosnek podsmażone z przyprawami

1. Cebule i czosnek kroimy w kosteczkę i przesmażamy na złoty kolor na patelni z olejem.

2. Do garnczka dodajemy oliwę do smażenia i przesmażamy mięso z indyka. Następnie do mięsa dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek, oregano, kmin rzymski, paprykę słodką i ostrą oraz koncentrat pomidorowy i przesmażamy chwilkę wszystko razem.

3. Dodajemy passate pomidorową, pokrojoną paprykę, łyżeczkę cukru i podlewamy wszystko wodą i gotujemy na małym ogniu około 20-30 minut, aż sos się zredukuje.

Do sosu dodajemy kukurydzę oraz czerwoną fasolę

Chili con carne z indykiem
fasola czerowna i kukurydza dodawane pod koniec gotowania chili con carne

4. Pod koniec dodajemy kukurydze i fasolę oraz doprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy.

5. Gotujemy jeszcze około 5-10 min. mieszając i dodajemy na koniec natkę pietruszki.

Podajmy z ryżem, ziemniakami lub w placach tortilla.
Opcjonalnie możemy dodać: kleks z śmietany, tarty ser oraz przyprawić sokiem z limonki.