Sposób przygotowania:
Chili con carne z indykiemPodsmażamy cebulkę, czosnek i mięso z indyka
1. Cebule i czosnek kroimy w kosteczkę i przesmażamy na złoty kolor na patelni z olejem.
2. Do garnczka dodajemy oliwę do smażenia i przesmażamy mięso z indyka. Następnie do mięsa dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek, oregano, kmin rzymski, paprykę słodką i ostrą oraz koncentrat pomidorowy i przesmażamy chwilkę wszystko razem.
3. Dodajemy passate pomidorową, pokrojoną paprykę, łyżeczkę cukru i podlewamy wszystko wodą i gotujemy na małym ogniu około 20-30 minut, aż sos się zredukuje.
Do sosu dodajemy kukurydzę oraz czerwoną fasolę
4. Pod koniec dodajemy kukurydze i fasolę oraz doprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy.
5. Gotujemy jeszcze około 5-10 min. mieszając i dodajemy na koniec natkę pietruszki.
Podajmy z ryżem, ziemniakami lub w placach tortilla.
Opcjonalnie możemy dodać: kleks z śmietany, tarty ser oraz przyprawić sokiem z limonki.