Sposób przygotowania:
Pierogi z mięsem i kapustą
Ciasto: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wbijamy żółtko i dolewamy wodę - zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut.
Farsz:
Mięso myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Kapustę płuczemy i obgotowujemy do miękkości. Całość mielimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na złoto na maśle, dodajemy do mięsa i mieszamy, wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolity mięsny farsz.
Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka (przy pomocy szklanki) nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, gotujemy około 5 minut od wypłynięcia.
Farsz:
Mięso myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Kapustę płuczemy i obgotowujemy do miękkości. Całość mielimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na złoto na maśle, dodajemy do mięsa i mieszamy, wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolity mięsny farsz.
Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka (przy pomocy szklanki) nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, gotujemy około 5 minut od wypłynięcia.