lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Baba cytrynowa-pomarańczowa - Wielkanocna

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ta babeczka jest bardzo prosta i smaczna, pasuje na Wielkanoc i na zwykły dzień. Bez baby nie ma Wielkanocy.

Baba cytrynowa-pomarańczowa - Wielkanocna Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Baba cytrynowa-pomarańczowa - Wielkanocna

Składniki:

  • mąka tortowa 250 g
  • jaja m 4 szt
  • masło kostka
  • cukier 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sok z połowy pomarańcza i połowę startej skórki
  • sok z połowy cytry i połowę startej skórki

 

  • Lukier cytrynowo pomarańczowy:
  • połowę soku z pomarańcza
  • połowę soku z cytryny
  • cukier puder 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Baba cytrynowa-pomarańczowa - Wielkanocna

Wykonanie:

Cukier i jaja lądują w misce. Miksujemy na największych obrotach do momentu, aż masa potroi swoja objętość. Mąkę odmierzamy i przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ubitych jaj i delikatnie mieszamy lub miksujemy na najmniejszych obrotach.

Dodajemy rozpuszczone letnie masło, sok z cytryny i pomarańcza oraz skórkę. Formę do babki smarujemy margaryna i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto.

Pieczemy w 17 stopniach 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy posypką.

Baba cytrynowa-pomarańczowa - Wielkanocna
Cukier i jaja lądują w misce. Miksujemy na największych obrotach do momentu , aż masa potroi swoja objętość.
Baba cytrynowa-pomarańczowa - Wielkanocna
Mąka odmierzamy i przesiewamy, dodajemy do ubitych jaj i delikatnie mieszamy lub miksujemy na najmniejszych obrotach.
Baba cytrynowa-pomarańczowa - Wielkanocna
Dodajemy rozpuszczone letnie masło, sok z cytryny i pomarańcza oraz skórkę.