Baba drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mąkę, żółtka, jaja, cukier, sól i drożdże mieszamy z letnim mlekiem. Wyrabiamy ok. 5 minut i odstawiamy na kwadrans. Dodajemy rodz

Baba drożdżowa

Składniki:

Baba drożdżowa

 

  • 3 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 3 żółtka
  • Szczypta soli
  • 3 dag drożdży
  • Pół szklanki mleka
  • 5 dag masła
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dużych łyżek cukru
  • 5 dag skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Baba drożdżowa
Mąkę, żółtka, jaja, cukier, sól i drożdże mieszamy z letnim mlekiem. Wyrabiamy ok. 5 minut i odstawiamy na kwadrans. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową i roztopione masło. Wyrabiamy i odstawiamy na 10 minut. Wyrabiamy znów ok. 3 minut i dzielimy na 2 części. Wkładamy do foremek o średnicy małego talerzyka. Odstawiamy na kolejne 30-45 minut. Pieczemy przez ok. 50 minut w temp. 180 stopni. Dekorujemy wedle uznania. Dobrze pasuje lukier posypany skórką pomarańczową i rodzynkami.