Sposób przygotowania:
Baba drożdżowa 2
Drożdże rozetrzeć w garnuszku z łyżką cukru, dodać 2 łyżki mąki i trochę ciepłego mleka - zostawić do podrośnięcia. Żółtka posolić i utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Do miski przesiać mąkę, wlać podrośnięte drożdże (garnuszek przepłukać resztą mleka i je też wlać do mąki), dodać utarte żółtka i wyrabiać aż ukażą się pęcherzyki i ciasto zacznie odstawać od ręki. Wtedy stopniowo wlewać roztopione ciepłe masło i znowu dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto podrośnie, natłuszczonymi masłem rękami podzielić je na pół i przełożyć do form nasmarowanych masłem i wysypanych mąką (formy wypełniać nie więcej niż do 1/3 wysokości). Przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Gdy baby osiągną 2/3 wysokości formy, posmarować je rozmąconym jajkiem i od razu piec 40-50 minut w temp. 180°C. Można je lukrować, ozdabiać dowolnie lub pozostawić takie, jak wyszły z pieca.