krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Baba drożdżowa 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo dobre polecam wszystkim

Baba drożdżowa 2

Składniki:

Baba drożdżowa 2

 

  • 500 g mąki
  • ok. 150 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 6 żółtek
  • 50 g drożdży
  • cukier waniliowy
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka posiekanej usmażonej skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Baba drożdżowa 2
Drożdże rozetrzeć w garnuszku z łyżką cukru, dodać 2 łyżki mąki i trochę ciepłego mleka - zostawić do podrośnięcia. Żółtka posolić i utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Do miski przesiać mąkę, wlać podrośnięte drożdże (garnuszek przepłukać resztą mleka i je też wlać do mąki), dodać utarte żółtka i wyrabiać aż ukażą się pęcherzyki i ciasto zacznie odstawać od ręki. Wtedy stopniowo wlewać roztopione ciepłe masło i znowu dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto podrośnie, natłuszczonymi masłem rękami podzielić je na pół i przełożyć do form nasmarowanych masłem i wysypanych mąką (formy wypełniać nie więcej niż do 1/3 wysokości). Przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Gdy baby osiągną 2/3 wysokości formy, posmarować je rozmąconym jajkiem i od razu piec 40-50 minut w temp. 180°C. Można je lukrować, ozdabiać dowolnie lub pozostawić takie, jak wyszły z pieca.