Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe rózgą wyrabiane z marmoladą
Drożdże świeże wymieszać rózgą z cukrem, mąką i letnim mlekiem w misce, nakryć talerzem i zostawić na 30 minut na blacie kuchennym bez przeciągów. Do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać stopiony tłuszcz i letnie mleko, rózgą wyrabiać do pokazywania się pęcherzyków powietrza z 5 minut. Miskę nakryć talerzem i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką przemieszać i dodać do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, na cieście poukładać kawałki marmolady.
Z podanych składników palcami utrzeć kruszonkę i posypać nią ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka na środku ciasta.
Z podanych składników utrzeć lukier i polać nim kruszonkę na upieczonym cieście.
Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką przemieszać i dodać do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, na cieście poukładać kawałki marmolady.
Z podanych składników palcami utrzeć kruszonkę i posypać nią ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka na środku ciasta.
Z podanych składników utrzeć lukier i polać nim kruszonkę na upieczonym cieście.