ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Ciasto drożdżowe rózgą wyrabiane z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puchate, lekkie ciasto drożdżowe i tylko rózgą wyrabiane. Ciasto lekko wyrasta. Z marmoladą I kruszonką smakuje wyśmienicie.

Ciasto drożdżowe rózgą wyrabiane z marmoladą Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Ciasto drożdżowe rózgą wyrabiane z marmoladą

 

  • drożdże świeże 5 dag,
  • mleko letnie 3/4 szklanki,
  • mąka tortowa 1 łyżka,
  • cukier 1 łyżka

 

  • mąka tortowa 50 dag,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • sól 1 szczypta,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • jajka 5 sztuk "M",
  • mleko letnie 1,5 szklanki,
  • palma stopiona letnia 100 gram,
  • marmolada twarda 400 gram

 

  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • palma miękka 150 gram

 

  • cukier puder 1 szklanka,
  • sok z cytryny 1 łyżka,
  • woda gorąca 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe rózgą wyrabiane z marmoladą
Drożdże świeże wymieszać rózgą z cukrem, mąką i letnim mlekiem w misce, nakryć talerzem i zostawić na 30 minut na blacie kuchennym bez przeciągów. Do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać stopiony tłuszcz i letnie mleko, rózgą wyrabiać do pokazywania się pęcherzyków powietrza z 5 minut. Miskę nakryć talerzem i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką przemieszać i dodać do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, na cieście poukładać kawałki marmolady.

Z podanych składników palcami utrzeć kruszonkę i posypać nią ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka na środku ciasta.

Z podanych składników utrzeć lukier i polać nim kruszonkę na upieczonym cieście.
Ciasto drożdżowe rózgą wyrabiane z marmoladą.
Drożdże powinny być dobrej jakości i świeże.
Ciasto drożdżowe rózgą wyrabiane z marmoladą.
Ciasto powinno mieć nie za gęstą konsystencję.
Ciasto drożdżowe rózgą wyrabiane z marmoladą.
Po wyrośnięciu trzeba przez mieszanie odgazować ciasto.
Ciasto drożdżowe rózgą wyrabiane z marmoladą.
Marmolada powinna być taka do krojenia, nie rzadka.
Ciasto drożdżowe rózgą wyrabiane z marmoladą.
Ciasto drożdżowe rózgą wyrabiane z marmoladą.
Ciasto drożdżowe rózgą wyrabiane z marmoladą.
Ciasto drożdżowe rózgą wyrabiane z marmoladą.
Ciasto drożdżowe rózgą wyrabiane z marmoladą.
Ciasto drożdżowe rózgą wyrabiane z marmoladą.