Baba dwukolorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jaja wybić oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, margaryną i olejkiem waniliowym, powoli dodawać mąkę przesianą pr

Baba dwukolorowa

Składniki:

Baba dwukolorowa

 

Sposób przygotowania:

Baba dwukolorowa
Jaja wybić oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, margaryną i olejkiem waniliowym, powoli dodawać mąkę przesianą przez sito i śmietanę. Na koniec ubić białka na pianę i wymieszać delikatnie z ciastem. Wybrać 1/3 część ciasta, dodać do tej części kakao i wyrobić. Formę natłuścić i wysypać bułką tartą. Na spód formy wlać białe ciasto i na ścianki, a od wewnętrznej strony nałożyć ciasto kakaowe (wokół komina). Rozgrzać piekarnik do temp. 160 stopni i piec 45 minut. W tym czasie zrobić polewę: w większym garnku zagotować wodę, wstawić do niego rondelek z pokruszoną czekoladą, dodać masło, wymieszać. Po wyjęciu i ostudzeniu baby polewamy ją polewą, można posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.