WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Babka kartoflana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne danie w moim regionie i świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Babka z ziemniaków z cebulką i boczkiem.

Babka kartoflana

Składniki:

Babka kartoflana

 

Sposób przygotowania:

Babka kartoflana

Boczek

Baba kartoflana
Boczek do babki powinien być raczej tłusty.

Boczek bez skóry kroimy w kostkę. Cebule obieramy i również kroimy drobno. Podsmażamy razem na odrobinie oleju, lekko doprawione solą i pieprzem.

Ziemniaki

Baba kartoflana
Masa na babkę powinna być dość gęsta bez nadmiaru wody.

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy mąkę, jajka i cebulę z boczkiem. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

Pieczenie

Baba kartoflana
Babka najlepiej kroi się chwilę przestudzona.

Masę ziemniaczaną przekładamy na natłuszczoną lub wyłożoną papierem blaszkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 1,5 godziny w 180 stopniach i podajemy pokrojoną w kawałki.