Sposób przygotowania:
Baba parzona
Przygotowanie:
Mleko zagotować,część mąki zalać wrzącym mlekiem,rozetrzeć dokładnie,aby nie było żadnych grudek.
Z drożdży sporządzić rozczyn.Gdy masa przestygnie,połączyć z rozczynem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Posolić żółtka i utrzeć z cukrem na pulchną masę,dodać do wyrośniętego rozczynu.Wsypać resztę mąki,w końcu dodać roztopiony tłuszcz i starannie wyrabiać przez 20-30 minut.
Wsypać otoczone w mące rodzynki,wanilię i wszystko dokładnie wymieszać.Wyrobione ciasto włożyć do formy na 1/3 wysokości,przykryć,zostawić w ciepłym miejscu do powtórnego wyrośnięcia.Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość,wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut.Baby,po wyjęciu z pieca,lukruje się lub posypuje cukrem pudrem.
Mleko zagotować,część mąki zalać wrzącym mlekiem,rozetrzeć dokładnie,aby nie było żadnych grudek.
Z drożdży sporządzić rozczyn.Gdy masa przestygnie,połączyć z rozczynem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Posolić żółtka i utrzeć z cukrem na pulchną masę,dodać do wyrośniętego rozczynu.Wsypać resztę mąki,w końcu dodać roztopiony tłuszcz i starannie wyrabiać przez 20-30 minut.
Wsypać otoczone w mące rodzynki,wanilię i wszystko dokładnie wymieszać.Wyrobione ciasto włożyć do formy na 1/3 wysokości,przykryć,zostawić w ciepłym miejscu do powtórnego wyrośnięcia.Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość,wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut.Baby,po wyjęciu z pieca,lukruje się lub posypuje cukrem pudrem.