Baba parzona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

gruba baba z rodzynkami..doskonała do kawy i herbaty

Baba parzona

Składniki:

Baba parzona

 

  • Składniki:
  • Mąka 1300g
  • Tłuszcz 350g
  • Cukier 400g
  • Drożdże 200g
  • Rodzynki 50g
  • Tłuszcz do formy 20g
  • Żółtka 375g
  • Mleko
  • Cukier waniliowy 2 paczki
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

Baba parzona
Przygotowanie:
Mleko zagotować,część mąki zalać wrzącym mlekiem,rozetrzeć dokładnie,aby nie było żadnych grudek.
Z drożdży sporządzić rozczyn.Gdy masa przestygnie,połączyć z rozczynem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Posolić żółtka i utrzeć z cukrem na pulchną masę,dodać do wyrośniętego rozczynu.Wsypać resztę mąki,w końcu dodać roztopiony tłuszcz i starannie wyrabiać przez 20-30 minut.
Wsypać otoczone w mące rodzynki,wanilię i wszystko dokładnie wymieszać.Wyrobione ciasto włożyć do formy na 1/3 wysokości,przykryć,zostawić w ciepłym miejscu do powtórnego wyrośnięcia.Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość,wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut.Baby,po wyjęciu z pieca,lukruje się lub posypuje cukrem pudrem.