Anula

Anula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Baba ryzowa z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny deser z owocami sezonowymi.

Baba ryzowa z owocami

Składniki:

Baba ryzowa z owocami

 

  • 1 szklanka ryzu
  • 2 szklanki mleka pol na pol z woda
  • 1 lyzka masla
  • 2 pelne lyzki cukru
  • cukier waniliowy
  • pol lyzeczki soli
  • 3 jajka
  • 50 dag owocow(truskawki,wisnie,czarne jagody,poziomki,starte jablka)
  • tluszcz i tarta bulka do formy

Sposób przygotowania:

Baba ryzowa z owocami
Ryz ugotowac z mlekiem (pol na pol z woda) z dodatkiem masla.Zoltka(z 3 jajek) ubic z cukrem,wymieszac z ryzem,dodac piane(z 3 jajek)ubita na sztywno z sola,delikatnie polaczyc.Ulozyc polowe masy ryzowej na tortownicy wysmarowanej tluszczem i wysypanej tarta bulka,rozlozyc owoce,posypac cukrem waniliowym,przykryc pozostalym ryzem,wstawic do dobrze nagrzanego piekarnika(220 stopni) i zapiekac przez 20min.Podawac ryz ze smietana lub posypany cukrem z wanilia.