Sposób przygotowania:
Babcine ciasto ze śliwkami
Śliwki umyć, osuszyć i wydrylować. Masło rozpuścić i ostudzić. Odstawić na bok. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, miksować aż piana będzie lśniąca i sztywna a cukier się rozpuści. Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym delikatnie i dokładnie miksując. Powoli wlewać masło, cały czas miksując na niskich obrotach. Mąkę przesianą z proszkiem wsypać do miski, wymieszać delikatnie. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 27cm wyścielonej papierem. Wyrównać. Ułożyć połówki śliwek i piec 35 minut w 180 stopniach. Wystudzić, posypać cukrem pudrem i pokroić w trójkąty
misia5
zbysiowa
Alex_M
anemon
mysza75