agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Babeczki 7

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kruche babeczki z bitą śmietaną i mandarynkami

Babeczki 7

Składniki:

Babeczki 7

 

  • rodzynki 1 garść
  • śmietana 30% 2 opak
  • mandarynki 5 szt
  • cukier puder 200 g
  • sól 1 szczypta
  • żółtka 2 szt
  • masło 200 g
  • mąka tortowa 300 g
  • aromat waniliowy 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Babeczki 7
Przygotować niezbędne składniki na babeczki. Mąką przesiać, jajka sparzyć wrzącą wodą, następnie mąkę tortową, masło, żółtka, sól, cukier puder i esencję waniliową połączyć i z tych składników zagniatamy ciasto, następnie wyrabiamy je bardzo dokładnie do momentu aż ciasto będzie odchodzić od rąk, następnie chłodzimy ciasto w lodówce przez kilka godzin ciastem i wylepiamy foremki. Babeczki piec około 20 minut w temp 180-190 stopni C. Piec do uzyskania złotego koloru. Schłodzić śmietankę i ubijamy ją z dodatkiem cukru pudru na sztywną masę. Zimne babeczki napełniamy bitą śmietaną i dekorujemy mandarynkami oraz rodzynkami.