madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Japonki - beza z kakaową śmietanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chrupiąca beza przełożona śmietanką o kakaowym smaku, chociaż tradycyjna japonka jest kawowym kremem, ta także ujmuje smakiem.

Japonki - beza z kakaową śmietanką

Składniki:

Japonki - beza z kakaową śmietanką

Beza

  • 4 białka
  • 24 dag cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 szczypta soli

Masa

Sposób przygotowania:

Japonki - beza z kakaową śmietanką

ETAP 1:

Japonki - beza z kakaową śmietanką
Bezy suszymy prze 2 godziny w 120 stopniach

W misce ubijamy białka na sztywna pianę. W momencie kiedy zaczną się szklić dodajemy sól i ubijamy aż będą sztywne wtedy stopniowo dodajemy cukier. Na samym końcu dodajemy ocet. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy podłużne bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni i suszymy bezy przez 2 godziny.

ETAP 2:

Japonki - beza z kakaową śmietanką
Do ubitej kremówki dodajemy kakao według uznania

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywna pianę dodając cukier puder. Po ubiciu mieszamy z żelatyną rozpuszczona w trochę wody i kakao według własnego uznania.

ETAP 3:

Japonki - beza z kakaową śmietanką
Na bezy nakładamy przygotowany krem śmietanowy

Na połowę upieczonych bez nakładamy przygotowany krem za pomocą rękawa cukierniczego, następnie przykrywamy drugą połową lekko dociskając i wierzch posypujemy także kakao.


Tagi:

ciastka beza