Sposób przygotowania:
Japonki - beza z kakaową śmietankąETAP 1:
W misce ubijamy białka na sztywna pianę. W momencie kiedy zaczną się szklić dodajemy sól i ubijamy aż będą sztywne wtedy stopniowo dodajemy cukier. Na samym końcu dodajemy ocet. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy podłużne bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni i suszymy bezy przez 2 godziny.
ETAP 2:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywna pianę dodając cukier puder. Po ubiciu mieszamy z żelatyną rozpuszczona w trochę wody i kakao według własnego uznania.
ETAP 3:
Na połowę upieczonych bez nakładamy przygotowany krem za pomocą rękawa cukierniczego, następnie przykrywamy drugą połową lekko dociskając i wierzch posypujemy także kakao.