Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Babeczki cynamonowo-migdałowe z jogurtem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Babeczki cynamonowo-migdałowe z poziomkowym jogurtem są pyszne.

Babeczki cynamonowo-migdałowe z jogurtem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki cynamonowo-migdałowe z jogurtem

 

  • 2 szkl mąki tortowej
  • 15 dag masła
  • 1 żółtko
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3-4 dag płatków migdałowych
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • tłuszcz do foremek +mąka do posypania
  • 1/2 szkl powideł śliwkowych
  • 1 szkl jogurtu poziomkowego
  • 2-3 łyżki poziomek
  • 1/2 paczki galaretki poziomkowej
  • 1 czekolada deserowa

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki cynamonowo-migdałowe z jogurtem
Śmietanę utrzeć z żółtkiem i cukrem pudrem. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dokładnie posiekać z zimnym masłem. Następnie do mąki dodać śmietanę z żółtkiem i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę. Do jednej części dodać pokruszone płatki migdałowe i wiórki kokosowe. Do drugiej części kakao z cynamonem. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1/2 godziny. Następnie ciasto wyjąć z lodówki, oba kolory razem posiekać,( nie dokładnie wymieszać) rozwałkować na grubość 1/2 cm. Ciastem wylepić posmarowane tłuszczem i posypane mąką foremki do babeczek. Ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika, przestudzić, wyjąć z foremek, włożyć po łyżeczce powideł śliwkowych. Galaretkę poziomkową rozpuścić w 1/3 szkl gorącej wody, przestudzić. Jogurt poziomkowy zmiksować ze świeżymi lub mrożonymi poziomkami i połączyć z galaretką. Ułożyć na babeczki z powidłami, polać rozpuszczoną czekoladą. Odłożyć do stężenia.
Babeczki cynamonowo-migdałowe z jogurtem
Oba ciasta niedokładnie wymieszać i rozwałkować
Babeczki cynamonowo-migdałowe z jogurtem
Ciastem wyklejać przygotowane foremki do babeczek
Babeczki cynamonowo-migdałowe z jogurtem
Jogurt zmiksować z poziomkami i wymieszać z przestudzoną galaretką

Tagi:

czekolada