Sposób przygotowania:
Babeczki cynamonowo-migdałowe z jogurtem
Śmietanę utrzeć z żółtkiem i cukrem pudrem. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dokładnie posiekać z zimnym masłem. Następnie do mąki dodać śmietanę z żółtkiem i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę. Do jednej części dodać pokruszone płatki migdałowe i wiórki kokosowe. Do drugiej części kakao z cynamonem. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1/2 godziny. Następnie ciasto wyjąć z lodówki, oba kolory razem posiekać,( nie dokładnie wymieszać) rozwałkować na grubość 1/2 cm. Ciastem wylepić posmarowane tłuszczem i posypane mąką foremki do babeczek. Ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika, przestudzić, wyjąć z foremek, włożyć po łyżeczce powideł śliwkowych. Galaretkę poziomkową rozpuścić w 1/3 szkl gorącej wody, przestudzić. Jogurt poziomkowy zmiksować ze świeżymi lub mrożonymi poziomkami i połączyć z galaretką. Ułożyć na babeczki z powidłami, polać rozpuszczoną czekoladą. Odłożyć do stężenia.
monikaT83