Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Babeczki cytrynowe z masą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Babeczki to ciasteczka, które są uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Polecamy na deser!

Babeczki cytrynowe z masą

Składniki:

Babeczki cytrynowe z masą

 

  • 45 dag mąka tortowa,
  • 5 szt jaja,
  • 30 dag cukier puder,
  • 35 dag masło,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • 1 łyżka otarta skórka z cytryny,
  • 3 szt galaretki owocowe,
  • 1 szt budyń śmietankowy z cukrem,
  • 300 ml mleko,
  • 1/2 łyżeczki aromat cytrynowy,
  • czekolada

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki cytrynowe z masą
W misce ucierać 20 dag masła z cukrem pudrem, dodając po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy. Następnie dodać otartą skórkę z cytryny i ubitą pianę z białek. Wszystko razem wymieszać. Do przygotowanych foremek nakładać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temp 170 stopni. Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej na opakowaniu wody. Każdy kolor oddzielnie wylać na talerze, wystudzić. Po stężeniu pokroić w kostkę. Na mleku ugotować budyń, ostudzić. Pozostałe masło utrzeć na puszystą masę, dodając po łyżce budyniu. Przyprawić do smaku aromatem cytrynowym ( można dodać do smaku spirytus). Na wystudzone babeczki nakładać masę, ozdobić kosteczkami galaretki i startą czekoladą.

Tagi:

czekolada