SUPERPRZEPIS

Babeczki jabłkowe

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Babeczki jabłkowe Więcej zdjęć (5)

Bardzo łatwe i szybkie do wykonania babeczki z jabłkami. Nie zawierają dodatku jaj. Idealne dla dzieci.

Składniki:

Babeczki jabłkowe

 

  • Na 8 babeczek:
  • 2 jabłka
  • łyżeczka cynamonu
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • mleko ok. 1/3 szklanki
  • szczypta soli
  • łyżka margaryny/masła
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Babeczki jabłkowe
Jabłka trzemy na tartce na dużych oczkach. Dodajemy cynamon. Mieszamy. W oddzielnym naczyniu przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, masło, sól. Dorzucamy jabłka i wlewamy mleko, tak by uzyskać dość gęste po wymieszaniu ciasto. Nakładamy przygotowaną masę do foremek i pieczemy około 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Babeczki jabłkowe
Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, masło, sól.
Babeczki jabłkowe
Dorzucamy starte wcześniej jabłka z cynamonem i wlewamy mleko.
Babeczki jabłkowe
Mieszamy składniki by uzyskać dość gęste ciasto.
Babeczki jabłkowe
Przekładamy masę do foremek. Mniej więcej po 3/4 masy w foremce.